Tuesday, November 24, 2009

barang original VS barang uptown

hye! sudah lama tak update. hope pasni dapat post banyak2.. maafkan aku wahai follower ku dan peminat setia blog ku.. huhuhu.. dan pada kali ini, kita akan bincangkan mengenai barang ori dan barang uptown. pada pendapat korang la, korang lebih kepada yang ori atau yang local?? pada pendapat saya, original tu disinonimkan dengan mahal gile. dan yang local tu disinonimkan dengan murah nak mampus.. haha.. sebenarnya, ap perbezaan kalau kita guna barang original atau barang local??? kalau nak dilihat dengan mata kasar, agak susah sikit nak nampak perbezaan. dari jauh, nampak macam sama je.. bile dah dekat, dan dah merasai fabrik nye, baru kita mengetahui yang ori tu mmg betol2 selesa kainnya.. tapi bagi sesetengah pihak yang tak kesah, (mungkin termasuk aku) tak kesah pon nak rasa ok ke tidak, yang penting nampak cantik.. terutamanya jersey2 bola sepak terutamanya MAN U.. haha.. kalau kasut plak, daripada beli yang mahal-mahal rm200~rm500 (nike, adidas wat so ever) kasut tu lama2 pon rosak gak.. kalau kat uptown tu, cantik gak sekitar rm50~rm70. itu mungkin mereka yang tak kesah untuk beli yang local..
Jika aku di pihak yang beli original produk, mungkin aku katakan bahawa, original produk punya aura akan kita rasa jika kita memakainya.. selain itu, si pemakai ori mungkin akan nampak lebih yakin dan bangga mempunyai barang yang ori..lagi2 jika orang bertanya "baju ko, ko beli kat ne? ori ke?" confirm rasa bangga punya.. bagi aku, kalau kita mampu, tak salah kalau kita memiliki barang2 yang ori.. mungkin ori yang berharga sekitar beratus boleh dimiliki jika kita punyai income yang beribu2... atau jika kita ada kemahuan, mungkinleh gak dapatkan yang ori.. macam "levis, Lee" dan sebagainya..
Sebenarnya, tak salah kalau kita nak memiliki barang ori atau uptown.. betol tak? kita punya duit, kita punye suka la nak beli apa... asalkan kita bahagia.. tapi, hendaklah diingat bahawa, disamping berbelanja, mestilah menabung.. jangan membazir.. bagi mak sikit ke.. bagi aku sikit ke.. eh2.. sory2.. walau apa pun, sentiasalah mengingati masa susah nanti.. kalau takda duit, susah gak kan.. salam

ikhlas

yazidsalikan

Saturday, November 7, 2009

duit..duit..duit.. perempuan dan lelaki, siapa yang lebih menghargai duit dan membazir duit??


duit, duit, duit, kadang kala kita fikir dan terus berfikir.. kenapa duit boleh habis dalam sekelip mata? kemana hilangnya duit itu? beli apa? belanja apa? berbaloi ke? banyak juga persoalan kemana hilangnya duit yang kita perolehi..

antara lelaki dan perempuan, siapa yang agak membazir?

siapa yang lebih membazir.. berdasarkan pengalaman, kalau perempuan, banyak barang nak dibeli. yang tak boleh dielakkan adalah, mesti setiap bulan, 1 pakaian, 1 kasut, itu adalah WAJIB! so, bagi pihak lelaki, setuju tak pernyataan tersebut??hahaha.. maaf le kat kaum hawa..

kadang-kadang, mereka sanggup tak makan dan menahan lapar ( konon-konon diet) tapi sebenarnya nak beli barang2 yang menjadi kewajipan untuk mereka beli dan tontonkan kepada kawan-kawan...

kalau di pihak lelaki, agak2 mereka ni membazir tak? ikutkan pengalaman juga.. lelaki ni kebanyakannya tak gemar nak membeli belah. tapi mereka ni suka membelanjakan duit mereka untuk makan.. apa yang penting, perut tak kosong. tapi survey yang dibuat daripada pihak perempuan, kaum adam ni tak boleh nampak duit lebih sket, mesti nak beli sport rim (yang ada kereta la), beli gadget2 seperti mp3, i-pod, e-mind.. beli handphone dan banyak lagi.. so, kedua-dua jantina ini ada sikap tersendiri untuk membelanjakan wang sehingga tiada wang..

pada pendapat saya yang lain pula, sebenarnya jantina adalah sama sekali tidak boleh dikaitkan dengan pembaziran. ini kerana, ia adalah berkaitan dengan cara hidup masing-masing. jika dilihat dan di kaji, pembaziran biasanya dilakukan oleh mereka yang mempunyai cara hidup yang agak bergaya dan stailo. yela kan? sebab kalau dah stailo,mestilah, rambut, muka, gaya bentuk badan kene jaga, pakaian..nak jaga dengan apa? mestilah dengan duit, betol x? haha..statement yang menyentuh pihak yang stailo..maaf la.. tapi itulah hakikatnya.. nak jaga rambut, mesti nak beli shampoo, conditioner, gel, spray pengeras rambut.. wah.... kalau muka, nak kene ada cleanser, toner, make up remover, byk ag..

akhir kata dan pesanan saya, gunalah wang sebaiknya.. walaupun pendapat mengatakan wang tak boleh di bawak kemati, tapi banyak-banyakanlah bersedekah dan membuat amal jariah...itu yang bawak ke mati..

p/s: statemen ini tak dikaitkan dengan mana-mana pihak.. kalau terasa.. sory taw.. 0-0.. haha