Tuesday, November 24, 2009

barang original VS barang uptown

hye! sudah lama tak update. hope pasni dapat post banyak2.. maafkan aku wahai follower ku dan peminat setia blog ku.. huhuhu.. dan pada kali ini, kita akan bincangkan mengenai barang ori dan barang uptown. pada pendapat korang la, korang lebih kepada yang ori atau yang local?? pada pendapat saya, original tu disinonimkan dengan mahal gile. dan yang local tu disinonimkan dengan murah nak mampus.. haha.. sebenarnya, ap perbezaan kalau kita guna barang original atau barang local??? kalau nak dilihat dengan mata kasar, agak susah sikit nak nampak perbezaan. dari jauh, nampak macam sama je.. bile dah dekat, dan dah merasai fabrik nye, baru kita mengetahui yang ori tu mmg betol2 selesa kainnya.. tapi bagi sesetengah pihak yang tak kesah, (mungkin termasuk aku) tak kesah pon nak rasa ok ke tidak, yang penting nampak cantik.. terutamanya jersey2 bola sepak terutamanya MAN U.. haha.. kalau kasut plak, daripada beli yang mahal-mahal rm200~rm500 (nike, adidas wat so ever) kasut tu lama2 pon rosak gak.. kalau kat uptown tu, cantik gak sekitar rm50~rm70. itu mungkin mereka yang tak kesah untuk beli yang local..
Jika aku di pihak yang beli original produk, mungkin aku katakan bahawa, original produk punya aura akan kita rasa jika kita memakainya.. selain itu, si pemakai ori mungkin akan nampak lebih yakin dan bangga mempunyai barang yang ori..lagi2 jika orang bertanya "baju ko, ko beli kat ne? ori ke?" confirm rasa bangga punya.. bagi aku, kalau kita mampu, tak salah kalau kita memiliki barang2 yang ori.. mungkin ori yang berharga sekitar beratus boleh dimiliki jika kita punyai income yang beribu2... atau jika kita ada kemahuan, mungkinleh gak dapatkan yang ori.. macam "levis, Lee" dan sebagainya..
Sebenarnya, tak salah kalau kita nak memiliki barang ori atau uptown.. betol tak? kita punya duit, kita punye suka la nak beli apa... asalkan kita bahagia.. tapi, hendaklah diingat bahawa, disamping berbelanja, mestilah menabung.. jangan membazir.. bagi mak sikit ke.. bagi aku sikit ke.. eh2.. sory2.. walau apa pun, sentiasalah mengingati masa susah nanti.. kalau takda duit, susah gak kan.. salam

ikhlas

yazidsalikan

Saturday, November 7, 2009

duit..duit..duit.. perempuan dan lelaki, siapa yang lebih menghargai duit dan membazir duit??


duit, duit, duit, kadang kala kita fikir dan terus berfikir.. kenapa duit boleh habis dalam sekelip mata? kemana hilangnya duit itu? beli apa? belanja apa? berbaloi ke? banyak juga persoalan kemana hilangnya duit yang kita perolehi..

antara lelaki dan perempuan, siapa yang agak membazir?

siapa yang lebih membazir.. berdasarkan pengalaman, kalau perempuan, banyak barang nak dibeli. yang tak boleh dielakkan adalah, mesti setiap bulan, 1 pakaian, 1 kasut, itu adalah WAJIB! so, bagi pihak lelaki, setuju tak pernyataan tersebut??hahaha.. maaf le kat kaum hawa..

kadang-kadang, mereka sanggup tak makan dan menahan lapar ( konon-konon diet) tapi sebenarnya nak beli barang2 yang menjadi kewajipan untuk mereka beli dan tontonkan kepada kawan-kawan...

kalau di pihak lelaki, agak2 mereka ni membazir tak? ikutkan pengalaman juga.. lelaki ni kebanyakannya tak gemar nak membeli belah. tapi mereka ni suka membelanjakan duit mereka untuk makan.. apa yang penting, perut tak kosong. tapi survey yang dibuat daripada pihak perempuan, kaum adam ni tak boleh nampak duit lebih sket, mesti nak beli sport rim (yang ada kereta la), beli gadget2 seperti mp3, i-pod, e-mind.. beli handphone dan banyak lagi.. so, kedua-dua jantina ini ada sikap tersendiri untuk membelanjakan wang sehingga tiada wang..

pada pendapat saya yang lain pula, sebenarnya jantina adalah sama sekali tidak boleh dikaitkan dengan pembaziran. ini kerana, ia adalah berkaitan dengan cara hidup masing-masing. jika dilihat dan di kaji, pembaziran biasanya dilakukan oleh mereka yang mempunyai cara hidup yang agak bergaya dan stailo. yela kan? sebab kalau dah stailo,mestilah, rambut, muka, gaya bentuk badan kene jaga, pakaian..nak jaga dengan apa? mestilah dengan duit, betol x? haha..statement yang menyentuh pihak yang stailo..maaf la.. tapi itulah hakikatnya.. nak jaga rambut, mesti nak beli shampoo, conditioner, gel, spray pengeras rambut.. wah.... kalau muka, nak kene ada cleanser, toner, make up remover, byk ag..

akhir kata dan pesanan saya, gunalah wang sebaiknya.. walaupun pendapat mengatakan wang tak boleh di bawak kemati, tapi banyak-banyakanlah bersedekah dan membuat amal jariah...itu yang bawak ke mati..

p/s: statemen ini tak dikaitkan dengan mana-mana pihak.. kalau terasa.. sory taw.. 0-0.. haha

Tuesday, October 27, 2009

kalau suka pada seseorang, kene buat ap?


kalau dah suka kat seseorang apa yang perlu dibuat? duduk diam? mintak orang lain usyarkan? lantik posmen? atau syok sendiri? ini je ramalan yang aku dapat buat. kawan-kawanku dapat buat apa? ada cadangan?

alhamdulillah jika hati dah suka kat someone, cepat2 la ikat untuk menjadi pasangan yang sah.. bagi pendapat aku sebagai manusia yang mungkin ikut pengalaman dalam hidupnya.. jika kita dah minat pada someone, ikuti langkah2 atau cara - cara yang sesuai yang aku nytakan:..

pertama;mungkin di mulakan dengan gamblenya dekati insan tersebut dan berbual dengannya. mungkin cara ini sangat "berserah pada takdir", tapi bagi aku, cara ini mungkin boleh buktikan pada dia, yang kita ini "berani" atau "jujur" untuk mendekati dengan cara tersendiri. dekati dia dengan berkenalan, ambil tahu latar belakang dia, dan sebagainya.

kedua; mungkin boleh dekati dia dengan join aktiviti yang dia turut serta. atau ambil kelas yang sama dengan dia. mungkin dengan cara ni, boleh dekati dia dengan perlahan-lahan. cara ini boleh berkesan juga..

ketiga; ambil emel dia untuk tahu die punye FACEBOOK, atau TAGGED, atau YM atau MYSPACE.. KALAU nak ambil NO HP, sila ada sebab (mungkin nak antar buku yang kita pinjam dari dia, atau lain2) hal ini bagi membolehkan kita berkenalan dengan cara yang dia selesa.

keempat; jika ada no tepon dia, pastikan msg benda2 yang bagus,nasihat, atau yang baik2, elakkan dari telefon die selalu, mungkin merimaskan die..telefon kadang2... insyaallah..dapatlah lagi eratkan silaturrahim

kelima; berbaik dengan rakannya. elakkan ada konflik dengan rakan-rakan terdekatnya. mungkin kawannya itu boleh menolong kita dalam mendekatkan diri kepadanya. jika, ad konflik, cepat2 baiki situasi.

keenam; kalau dah berkenan sangat, dan dah ada kewangan dan pegangan agama yang kukuh, tak perlu tunggu lama-lama. kenapa perlu tunggu mewujudkan perhubungan yang sah?? pergi jumpa mak ayah dia, terus nyatakan tujuan. kan senang.. lagi gamble.. hehe..

walau apa pun, buatlah yang terbaik dalam kehidupan. perlu diketahui, sebenarnya, jodoh pertemuan kita, Allah telah tentukan. dalam al-quran pun ada nyatakan yang lelaki baik adalah untuk perempuan yang baik. kita sama2 berdoa agar sentiasa mendapat jodoh yang sentiasa memahami kita. amin~~~

ikhlas

yazidsalikan

Friday, October 23, 2009

apa yang lebih penting dalam memulakan perhubungan percintaan?


salam alaikum dan salam sejatera semua! apakah perkara yang penting dalam memulakan perubungan lebih-lebih lagi dalam perhubungan percintaan? adakah kita hanya redha sahaja apa yang berlaku sebelum merancang? mari kita bincangkan.

dalam setiap perhubungan hendaklah dimulakan dengan membuat fikiran kita sentiasa mengarapkan yang positif dalam perhubungan. mindset awal sangat penting dalam mewujudkan hubungan yang sentiasa aman. mindset yang positif akan melahirkan suasana yang positif.

kedua, sentiasa bersedia dengan hari mendatang sama ada baik atau sebaliknya. setiap misunderstanding mesti diatasi dengan bermesyuarat dan tidak bergaduh. hal ini kadang-kadang boleh menjurus ke arah yang tidak sihat seperti berpisah, bunuh dan sebagainya. seharusnya, masing-masing perlu bertolak ansur. kita mahu kedamaian awal dan akhir, sebelum dan selepas.

ketiga, sentiasa mengharap pada Allah agar sentiasa memberikan perkara yang baik dan dijauhkan perara yang buruk. dijauhkan zina dan disematkan rasa bertanggungjawab dan saling memerlukan antara pasangan. dijadikan manusia dan makhluk dimuka bumi itu adalah berpasangan..dan jangan dekati zina. dijauhkan dari melahirkan anak luar nikah dan perkara-perkara sepatutnya.

keempat, perempuan jangan terlalu emo dan lelaki jangan terlalu ego. walau kita punya emo dan ego, kita mesti kawal ia agar tidak keterlaluan. hal ini dapat menjaga hati kedua belah pihak. setiap perhubungan yang boleh mengawal ego dan emo masing-masing, melahirkan perhubungan yang cemerlang.

kelima, setkan sikap redha pada setiap ketentuan setelah berusaha dalam memelihara perhubungan. mungkin akan berlaku perpisahan pada akhir cerita, atau ada yang meninggal atau lain2. redha pada setiap ketentuan ilahi dapat menghindarkan kita dari bersedih dan kecewa yang teramat.

sekian

ikhlas

yazidsalikan

Wednesday, October 7, 2009

Perlukah Mencari Cinta?


Cinta memang indah.. sangat indah, sungguh indah bagaikan syurga.. betol?

kalau yang masih bercinta sampai hari ini, mesti best kan?

kalau yang dah putus cinta, adakah masih teringat pada sidia yang meninggalkan kita? atau yang ditinggalkan oleh kita?

siapa yang lebih obses dalam percintaan, lelaki atau perempuan? siapa yang lebih mengutamakan cinta antara 2 jantina ini?

dan yang terakhir skali, adakah perlu kita mencari cinta selepas clash?

bagi pendapat saya yang bernas ini, saya setuju yang kita perlukan cinta, persoalannya, adakah masa untuk kita bercinta antara manusia telah tiba?

sebagai contoh situasi pertama : bercinta waktu sedang belajar (universiti terutamanya), kadang2 waktu ni, kita baru mengenal dunia luar, adakah patut kita bercinta waktu ini? ada gak yang bercinta, ia ada 2 keadaan, sama ada cinta itu kekal atau pon tidak. ada gak kawan2 aku yang kekal bercinta dari sekolah dah 5 tahun dah, tapi ada gak yang clash.. huhuhu.. yang tertonggeng. kalau masa ni nak cari cinta baru, banyak calon! cuma, hati2 la.. biasa la, yang perasan lawa dan hensem tu, mungkin dah ada byk gf atau bf! haha

situasi ke-2: bercinta waktu dah bekerja: pada waktu ni mungkin dah boleh kita percaya sbb dah ada kerja, dah ada gaji, dan mungkin dah ada kedudukan yang stabil. tapi takut gak, biasa la, dugaan bercinta ni banyak.. so, diorang ni mungkin ada yang boleh kekal, dan mungkin ada yang tidak. kalau masa bekerja in nak cari calon, mungkin kurang.. yela.. mungkin bini orang ke kita ngurat, suami orang ke kita ngurat.. haha

so, pandai2 lah mencari.. carilah yang baik, pandai jaga diri, jaga masa solat, yang selalu perihatin.. heheh.. berdoa agar semua dirahmati Tuhan.. amin..

p/s: cinta itu sanubari, kurniaan Tuhan, dan fitrah insani..

ikhlas

yazidsalikan@ajid87

Friday, October 2, 2009

Seks UNIK!


perhatian: bacaan tidak sesuai untuk mereka yang berumur 21 tahun ke bawah

hye! selamat menyambut hari-hari yang mendatang! dan topik kali ini adalah sangat unik dan kita akan sentuh tentang SEKS.

apa yang korang paham tentang SEKS? apakah ia berkaitan dengan make love? atau jantina? atau hubungan manusia? tapi setahu aku, kalau sebut pasal SEKS, semua dah berimaginasi tentang manusia yang terlanjang tanpa pakaian, manusia yang seksi, dan macam2..






apa yang korang paham tentang enjakulasi? kelegaan? ketenangan? haha.. macam2 la..

sebenarnya dari research yang aku cari kat internet, hubungan intim atau make love adalah sangat penting (hanya untuk suami isteri yang sah!). ia mempunyai banyak kebaikan;





  1. boleh mengurangkan tekanan hidup. -->cubalah!! (hanya untuk pasangan yang sah, yang belum kawen, cepat2 masuk meminang). hal ini adalah telah dikaji oleh saintis iaitu Doktor Alfred Kinsey. selain itu ia boleh mengeratkan tali percintaan suami isteri. ini juga telah dikaji. Doktor ini telah mengesahkan, dengan selalunya mengadakan hubungan intim, ia boleh melambatkan proses kematian dan mengurangkan risiko sakit jantung terutamanya kepada perempuan. . p/s: cepat la kawen.. haha


  2. Gynecologist Dudley Chapman (aku tak kenal, tapi baca artikel die) dia buat kajian bahawa, hubungan intim yang mantap boleh menberikan kepada pasangan yang melakukannya dapat melawan infection2 (menambahkan antibodi). p/s : patut Islam menggalakkan berkahwin...


  3. kajian di melbourne, australia, kalau selalu enjakulasi, ia boleh mengelakkan anser prostat (kat lelaki je ni). p/s: mereka yang berumur 20-50 kene selalu enjakulasi untuk mengelakkan masalah prostat.




p/s: aku sertakan bacaan yang perlu korang baca untuk memantapkan kehidupan berkeluarga. confirm tak menyesal .haha..tgk banner di bawah:



















Saturday, September 26, 2009

wang hantaran: adakah ia perlu tinggi?


perkahwinan merupakan salah satu perkara yang penting dalam kehidupan.. percintaan yang disalurkan dengan cara perkahwinan boleh mengelakkan perkara negetif seperti penghasilan anak luar nikah, mengakibatkan perhubungan antara manusia runtuh akibat saluran cinta yang tidak betul.. sebelum meneruskan upacara perkahwinan, mereka perlu melalui stage seperti merisik, meminang dan seterusnya bernikah. maka sah lah perhubungan mereka dan jadilah mereka pasangan yang diredhai..


dalam isu perkahwinan, perkara yang paling utama dibincangkan adalah perbelanjaan dari segi makanan, pakaian pengantin dan sebagainya.. selain itu ialah MASKAHWIN dan WANG HANTARAN.


so, apa yang kita akan bincang pada entry kali ini adalah, bagaimana wang hantaran itu boleh capai sehingga rm 10K hingga 100K atau lebih??


apa agaknya pendapat kamu di luar sana? adakah ia bergantung pada tahap "kecantikan" atau "status" atau "pangkat" atau "kesudian"??. jika kita lihat, biasanya, perkara wang hantaran ni banyak menyakitkan kepala lelaki.. so, jika ada wanita atau gadis2 yang baca entry ini (lelaki pon boleh gak) apa pendapat korang? perlu kah wang hantaran begitu tinggi. ada gak bagi wang hantaran tinggi2.. tapi bahagia nya tak.. ada gak yang bahagia..


oleh itu, apa yang patut?


ikhlas


yazidsalikan

Friday, September 25, 2009

korang! nak dapat $6 terus dgn survey??

hye semua! nak dapat duit raya hanya dengan survey tak? korang cuba masuk survey ni.. aku baru daftar.. korang kalau xda kerja nak buat, korang isi la benda-benda ni.. senang je.. agak best la.. korang g la..

Monday, September 21, 2009

..Raja Munirah & Umi Azlin..


hye! adakah anda pernah mengenali kedua2 nama tersebut? agak2 mana korang dapat kenal mereka ini? tidak mengapa.. biar saya kenalkan.. mereka ini merupakan rakyat Malaysia yang ditahan masing-masing di Tokyo dan Guangzhou akibat di syaki terlibat dengan sindiket dadah. Sebenarnya mereka tidak berniat untuk berbuat demikian tetapi mereka ditipu oleh orang lain yang meminta tolong dari mereka berdua untuk membawa beg yang berisi dadah tersebut.
Rakyat Malaysia memang berhati mulia menolong sesama insan.. tapi, bila keadaan ini berlaku, kita kene lebih berhati2 dan mesti sentiasa berwaspada apabila mengenali orang yang baru dikenali.. aku sentiasa berdoa agar mereka berdua ni sentiasa selamat dan sentiasa gembira di sana.. Raja Munirah di tahan di Tokyo dan menerima hukuman selama 7 tahun.. manakala Umi Azlin dihukum penjara seumur hidup.. aku rasa simpati pada mereka berdua.. simpati sangat2.. mereka yang berada di luar sana.. kalau boleh kita anjurkan tabung meminta sumbangan dari kerajaan dan orang ramai agar membantu mereka berdua supaya sentiasa mempunyai makanan yang cukup dan berkhasiat..

p/s : ada gak manusia suka buat dajjal.. doa orang teraniaya sentiasa termakbul.. hati2 kenal orang.. dan jangan baik hati sangat kat orang..

Tuesday, September 15, 2009

kenapa perempuan suka marah2?

hye semua! kali ni aku post tentang perempuan..

korang (lelaki) ada tak gf korang suka marah2 korang? korang pernah terfikir tak kenapa gf korang marah korang?

aku percaya ramai antara korang konfem tak tahan dengan mulut perempuan yang macam laser bila korang buat salah hatta sedikit.. haha..

aku bagi satu situasi;

korang naik motor bersama atau naik kereta bersama.. bila korang terlanggar lubang sedikit, korang tetibe akan terdengar satu kata-kata yang memedihkan hati .. "xnmpak ke lubang depan mata?".. tapi apa korang buat? kalu balas balik, konferm gaduh besar.. betol x? so, terpaksalah korang diam.. haha.. tapi, bile die yang langgar, kita tegur sket, mesti ada 2 benda terjadi, sama ada kene marah balik, atau die ketawa2 manje.. kadang2 kita mesti xtahu macam mane nak atasi benda ni.. adakah kaum hawa sukar untuk difahami oleh kaum adam???

situasi ke-2;

korang jalan2 di shopping complex sbb temankan gf korang g shopping.. bila dah tawaf berjuta kali kat situ, confirm penat kan? so, korang hati2 la.. sebb perempuan boleh jadi marah2 sebb diorang penat.. korang buat lawak bodoh sket, abeslah.. kalau tak perang dunia ke-2 timbul, perang jepun-us yang timbul...so, kita sebagai kaum adam yang walaupun x berapa faham tentang kaum hawa, terpaksalah mengalah.. kita juga tahu bahawa;

hawa ada 9 nafsu dan 1 akal
adam ada 1 nafsu dan 9 akal

so, apa guna 9 akal bagi kaum adam?? terpaksa bersabar dan mengalah bile ada benda2 yang tetibe kaum hawa terikut "nafsu" amarah mereka.. oleh itu, akhir kata.. lelaki kene banyakkan bersabar jika gf atau bini korang telah atau hampir didatangi bulan mengambang.. itu lagi takut tu..

p/s: lelaki mesti tabah hadapi dugaan!

p/s/s: perempuan jangan suka marah.. nanti cepat tua!

Monday, September 14, 2009

..Bf dan Gf..


apa beza antara gf dan bf?

kalau salah seorang dari mereka merajuk, apa pandangan kita? kalau gf, mungkin kite akan pujuk kan? sbb perempuan nampak cumil bile merajuk.. hehe.. kalau bf merajuk, kita nak pujuk tak? haha.. menurut pendapat Dr. fadzilah kamsah, kalau lelaki merajuk, jangan dipujuk, sebab bile makin dipujuk, makin menjadi merajuknye.. kalau gf, kena dipujuk, sebab gf mesti dijaga hatinya..

kalau bf seorang yang sangat cemburu orangnye.. apa pasangannya akan buat bagi menjaga hati bf nye? mesti perkara ini bermain dalam pikiran kaum hawa.. kadang2 dalam pikiran kita, lebih baik berbohong dari bercakap benar...betol tak? hehe.. kalau boleh, selepas cakap bohong tu, pandai2 r betolkan statement.. perempuan ada keistimewaan taw sebenarnya.. manja2 sket dah boleh cairkan hati lelaki.. haha.. kalau dapat bf yang kuat cemburu, sarankan dia bersihkan hati.. dgn banyakkan ingat Allah.. sebabnya.. kalau seseorang tu kuat cemburu, hatinya akan sentiasa di hasut SYAITAN.. so.. korang yang ada bf macam ni cepat2 nasihatkan dia..

kalau gf kuat cemburu?? bagaimana??
kalau korang ad gf kuat cemburu, korang mesti bawa die berkenalan dengan kawan2 korang, dan bawa g event2 yang kawan2 korang anjurkan.. biar dia puas hati sket.. hehe.. korang jgn anggap gf ni menyemakkan hidup korang, sbb perempuan ni adalah hiasan dalam hati setiap lelaki..

so.. korang pikir2 pikirkan.. sebenarnya banyak lagi taw.. tapi kita akan sambung lagi pada post akan datang.. sekian..

Saturday, September 12, 2009

siapa lebih cerewet?

Dalam dunia ni.. mesti ada orang yang cerewet yang teramat kan? apa pendapat korang? lelaki lebih cerewet atau perempuan lebih cerewet? haha..

dari segi membeli belah, kalu ikut pengalaman, perempuan mesti cerewet yang teramat dalam soal memilih barang.. kadang2 bingit gak telinga. itu pasal kalau shopping sampai 3 4 jam membeli belah.. tapi beli barang 2 pasang baju je.. haha... pikir pikirkan

kalau memilih makanan pula.. bagaimana? kadang2.. benda ni lelaki yg cerewet.. sbb apa. lelaki memerlukan makanan yang berkhasiat untuk mencari nafkah.. so, lelaki perlu makanan yang berkaualiti agar sentiasa bertenaga..

soal hari raya ni.. kebiasaannya, perempuan yang banyak bercakap dan memberi pandangan. maklumlah nak jadikan umah mereka tempat yang best untuk beraya.. warna kain langsir r.. warna kain baju raya, jenis biskut raya.. hui.. bayk tol pikir.. itu la kadang2 kalau kita g rumah yang kita raya, bermacam2 kita leh dapat rasa kuih raya.. haha.. tp dalam soal bagi duit raya macm ne plak?? sape lebih cerewet?? haha..

Friday, September 11, 2009

Ditinggalkan cinta @ heart broken!


salam sejahtera semua! setelah menjual biskut raya yang mendapat untung walaupun sedikit, Alhamdulillah... membuatkan diriku rasa begitu best cari duit.. so, post kali ini adalah mengenai ditinggalkan cinta! adakah korang semua pernah mengalami kegagalan dalam bercinta? mungkin ada yang pernah dan mungkin ada yang tidak pernah.. betul tak?

saya yakin bahawa, cinta itu indah. dah sesiapa boleh memilikinya.. tetapi, di sebalik kebahagiaan mesti ada terselit kekecewaan atau kesedihan. saya juga mempunyai ramai kawan yang sedih sebab cinta, kerana, "ditinggalkan kekasih" (kene tinggal) so, saya juga terasa simpati kerana, kita hidup di dunia ini betol2 umpama roda.. sekejap di atas dan sekejap dibawah.. baka kata pepatah, masakan tidak berasa sedap dan enak jika tiada garam dan gula.. sama juga dalam kehidupan, tanpa merasa pahit dan manis dalam kehidupan, kehidupan x akan bermakna..

so, bila ditinggalkan kekasih, siapa yang harus dipersalahkan???

lelaki, atau perempuan?? yang ditinggal atau yang meninggalkan???

so banyak benda kita boleh persoalkan.. pesanan dari saya, harap semua yang merasa sedih sebab ditinggalkan itu, bersabarlah.. sesungguhnya, dugaan itu adalah penghapus dosa.. dan carilah kawan2 yang boleh membantu untuk sesi meluahkan kesedihan itu.. dan ingat! jangan buat benda yang tidak rasional seperti..... xnak bagitau.. sbb takut yang buat..

sekian terima kasih!

Monday, September 7, 2009

KUIH RAYA TEMPAH B4 25 JULAI 2013 CEPAT!

100 BIJI/RM45


TAT GULUNG

SAMPRIT
BISKUT SUJI
BISKUT NESTUM
BISKUT KRISTAL
BISKUT GAJUS
COKLAT MANIK
COKLAT CHIP
BISKUT BEBOLA CORNFLAKES

BISKUT BADAM

BISKUT BADAM COKLAT
ALMOND LONDON

tempahan boleh di buat kepada yazidsalikan 0172294837
bayaran selepas hantar boleh juga
nyatakan tempat anda
boleh buat tempahan di "comment" juga..

Friday, September 4, 2009

..ayah oh ayah..



“Ayah, maafkan Udin. Andai Udin tahu hasrat ayah. Andai Udin tahu impian ayah. Andai Udin tahu rahsia hati ayah. Udin takkan bantah cakap ayah. Udin akan mengaji Quran sungguh-sungguh dengan Ustaz Naim. Udin akan tunaikan impian ayah kala ayah masih disisi,” sayu kedengaran suara Ustaz Saifuddin.

Jiwanya dibentur gundah. Dia baru usai menghadiahkan bacaan Yassin buat ayah. Ustaz Saifuddin mengusap-usap lembut batu nisan. Seakan-akan dia membelai kepala ayah. Raut wajahnya terpampang rasa terkilan.

“ Udin buka kelas Al-Quran untuk orang-orang tua sekarang. Udin mengajar sepenuh masa di situ. Ramai pakcik-pakcik dan makcik-makcik datang mengaji. Seronok Udin tengok semangat mereka. Bersungguh-sungguh benar mereka mahu belajar Al-Quran. Kalau ayah ada…,”

Udin tidak dapat meneruskan bicara. Kerongkongnya terasa perit. Air yang bertakung di tubir mata sudah lama berjujuhan.

“Ayah, semalam Udin mimpi. Udin lihat ayah dipakaikan mahkota yang sinarnya terang benderang. Lebih bercahaya dari sinar matahari. Wajah ayah berseri-seri. Ayah pandang Udin. Ayah senyum. Tak pernah Udin tengok ayah senyum semanis itu. Kalau boleh, waktu itu Udin tidak mahu celikkan mata. Biarlah Udin terus pejam dan menikmati senyuman ayah. Adakah ayah sudah ampunkan Udin? Ayah, Udin rindukan ayah,” Ustaz Saifuddin menyeka air mata yang kian tidak terbendung.


**********************************************

Wajah Udin berkerut menahan sakit. Rasa tidak puas hati menyembur-nyembur dari anak matanya. Dikerling betis yang kini berbalar. Kesan-kesan merah tampak jelas. Air mata ditahan. Tidak dibenarkan walaupun setitis gugur. Menangis ertinya lemah. Ayah tidak adil. Kenapa dia sahaja yang selalu kena marah. Kenapa dia sahaja yang selalu dirotan. Ayah memang tidak sayangkan dia. Ayah hanya sayangkan Kak Sarah.

Dia menjeling tajam ke arah Kak Sarah. Geram membuncah di hati melihat muka selamba Kak Sarah yang seolah-olah mengejek-ejeknya. Kak Sarah memang sengaja hendak kenakan dia. Kak Sarah memang gatal mulut. Kak Sarah tidak patut memaklumkan ayah tentang hal dia mandi di sungai hujung kampung sekaligus tidak menghadiri kelas agama. Kak Sarah memang menyibuk.

Muqaddam dan papan rehal di atas meja diregut kasar. Kakinya sengaja dihentak-hentak ketika berjalan. Berdetap-detup bunyi papan lantai dipijak.

“ Nanti!” Kak Sarah menahannya.

“Apa lagi!” sergah Udin. Mukanya merona merah.

“Tak mahu pakai kopiahkah?” Kak Sarah berlembut. Cuba menyiram api kemarahan adiknya.

Cepat-cepat Udin merabut kopiah lusuh di tangan Kak Sarah. Ternyata Kak Sarah gagal menyejukkan hati Udin. Udin lemas selalu dileteri ayah. Ayah selalu membanding-bandingkan dirinya dengan Kak Sarah. Ayah selalu memuji-muji Kak Sarah. Memang dia tidak nafikan Kak Sarah punya banyak kelebihan berbanding dirinya. Darjah tiga Kak Sarah sudah khatam Al-Quran. Setiap tahun Kak Sarah naik ke pentas menerima anugerah pelajar cemerlang.

Dengan keputusan yang memberangsangkan dalam UPSR Kak Sarah dapat melanjutkan pelajar di sebuah sekolah menengah sains. Memang Kak Sarah menjadi kebanggaan ayah dan emak. Sebaliknya, Udin masih membaca Muqaddam walaupun kini sudah berusia sepuluh tahun. Namanya kerap juga dipanggil waktu perhimpunan kerana tidak siap tugasan yang diberi oleh guru ataupun ponteng kelas.

Dia lebih suka menghabiskan sepanjang petang memancing ikan atau mandi sungai di hujung kampungnya daripada menghadiri kelas agama. Kadang-kadang dia berbasikal hingga ke kampung seberang semata-mata mahu bermain bola sepak. Pada malam hari, budak-budak lain terkocoh-kocoh pergi mengaji di rumah Ustaz Naim, Udin bersama-sama dua tiga rakannya yang lain seronok berlumba basikal di atas ban.

Ayah rungsing memikirkan tentang anak jantannya yang seorang ini. Degilnya bukan sedikit. Puas Udin dirotan dan dihukum oleh ayah. Pernah ayah mengikat Udin pada batang pokok rambutan di belakang rumah kerana ponteng kelas mengaji. Habis badan Udin merah-merah digigit kerengga. Pernah juga Udin dikurung di luar rumah kerana pulang dari bermain lewat petang. Namun, insafnya hanya bertahan beberapa hari sahaja. Kemudian Udin kembali dengan sikap bebalnya.

Lantaran itu, Udin acapkali dimarahi dan dileteri ayah. Tiada hari yang dilalui Udin tanpa bebelan dan jalur-jalur merah pada tubuh kecilnya. Mujur ada emak. Emaknyalah yang selalu mempertahankannya apabila dia dimarahi ayah. Ketika ayah mengangkat rotan, Udin cepat-cepat berlindung di belakang emaknya.

“ Esok kita akan bertolak selepas subuh. Pakaian dan barang-barang keperluan dah siap dikemas Udin?” suara garau ayah mengejutkan Udin. Lamunannya terganggu. Raut wajah ayu Fatimah, anak Haji Hussain yang bermain-main dalam anak matanya sebentar tadi pecah berkecai.

“ Sudah ayah,” Udin gugup. Matanya disapa sayu.

Esok Udin akan berpisah dengan Fatimah. Udin akan dihantar melanjutkan pelajar di sebuah pondok di Kelantan. Keputusan UPSR yang corot menyebabkan dia tidak berjaya menempatkan diri di mana-mana sekolah menengah berasrama penuh mahupun sekolah menengah sains. Ayah mengambil keputusan menghantar Udin mendalami ilmu agama. Itu memang impian ayahnya selama ini. Ayah tidak mahu Udin bergaul lagi dengan rakan-rakan yang biadap tingkahnya.

Pada mulanya Udin berasa tertekan amat. Udin terkongkong dengan pelbagai peraturan dan pantang larang sepanjang berada di pondok. Kebebasan bermain dan merayau-rayau bersama rakan-rakan yang pernah dinikmati suatu masa dulu tidak dapat dilaksanakan lagi kini. Setiap hari, Udin perlu menghadap Al-Quran. Bukan sekadar membaca, menghafal malah! Udin juga perlu mengulit pelbagai kitab-kitab tebal seperti Fathul Muin, Riyadhus Salihin dan Ihya Ulumuddin.

Segala kerja rumah harian seperti membasuh, melipat dan menyeterika baju terpaksa dilakukan sendiri. Udin agak ketinggalan berbanding sahabat-sahabat lain kerana Udin masih merangkak-rangkak membaca Al-Quran. Lantaran itu, dia tidak dapat menghantar banyak hafalan baru sewaktu tasmi dengan ustaz. Penguasaan bahasa arabnya juga lemah.

Pernah disuarakan pada ayahnya untuk berhenti belajar di pondok dan menyambung saja pengajian di sekolah menengah biasa. Namun ayah tidak ambil pusing. Mahu tidak mahu, Udin cuba menyesuaikan diri. Dia cium tangan, pipi dan dahi panas ayah seperti biasa pagi Jumaat itu sebelum bertolak pulang ke pondok selepas menghabiskan cuti beberapa hari di rumah.

Ketika usai solat asar petang hari yang sama, mudir madrasah, Ustaz Syukri tergesa-gesa berjumpanya. Dia terjelepuk longlai mendengar berita pemergian ayah. Petang itu juga dia pulang semula ke kampung halamannya. Bagai mimpi. Sabtu keesokan hari Udin mencium pipi dan dahi sejuk ayah yang tidak lagi bernyawa.

Kata emak ayah meninggal ketika menanti waktu asar menjelang. Tiba-tiba sahaja jantungnya gagal berfungsi.Wajahnya masih dibasahi titisan air wudhuk kala malaikat maut bertandang. Udin harapan ayah. Udin sandaran ayah. Suatu hari nanti, apabila Udin sudah pandai mengaji dan mahir ilmu Al-Quran ,ayah mahu belajar dengan Udin. Ayah tidak tahu baca Quran. Ibu hendak ajarkan dia tidak mahu. Ayah hendak Udin yang ajarkan dia.

Setiap hari dia panjatkan doa agar Allah lembutkan hati Udin dan mudahkan Udin belajar Quran. Ayah malu untuk berguru dengan Ustaz Naim. Katanya sudah senja sangat untuk berguru lagi. Bicara ibu beberapa hari selepas ayah dikebumikan bersimpongang di indera dengar Udin. Tiada air mata yang tumpah kala itu. Bukan Udin tidak sedih. Bukan Udin tidak tersentuh. Cuma segala-galanya berlaku tanpa diduga.

“Orang yang membaca Al-Quran sedangkan dia mahir melakukannya, kelak mendapat tempat di dalam Syurga bersama-sama dengan rasul-rasul yang mulia lagi baik. Sedangkan orang yang membaca Al-Quran,tetapi dia tidak mahir, membacanya tertegun-tegun dan nampak agak berat lidahnya yakni dia belum lancar, dia akan mendapat dua pahala. Hadis ini diriwayat oleh Bukhari dan Abul Husain Muslim bin Al-Hujjaj bin Muslim Al-Qusyaiy An-Nisabury dalam dua kitab Shahih mereka,” Ustaz Syukri menyejukkan hati Udin tika Udin mengadu kesukarannya membaca Al-Quran apatah lagi menghafalnya.

“ Ustaz, bagaimana mungkin saya lakukan untuk membantu ayah yang tidak mengenal huruf-huruf Quran jauh sekali membacanya?” udin melontar pertanyaan yang terbuku dalam hatinya. Ustaz Syukri mengelus-elus janggutnya yang kian memutih. Air mukanya tenang. Hati pasti akan damai memandang kejernihan wajahnya.

“ Udin ajarlah ayah. Di sini Udin belajar sungguh-sungguh ilmu Quran. Kemudian bila pulang ke kampung Udin kenalkan ayah dengan Kalamullah ini. Ingat, sebaik-baik kalian adalah yang mempelajari Al-Quran dan mengajarkannya. Orang tua ini selalunya ego. Dia segan nak pergi belajar dengan orang lain. Tentu dia malu. Mungkin dia akan lebih selesa jika yang mengajarnya itu darah dagingnya sendiri,” Ustaz Syukri menepuk-nepuk lembut belakang badan Udin.

“Tapi ayah Udin sudah tiada lagi...”Udin bersuara. Perlahan.Dia menekur hamparan hijau yangdijadikan alas duduk. Angin yang menyembung dari ruang tingkap bertiup kasar menampar-nampar tubuh Udin. Angin seperti mengutuk Udin kerana dosa-dosa lampau pada ayah. Sedih mengasak-ngasak sukma.

“Barangsiapa membaca Al-Qur’an dan mengamalkan isinya, Allah memakaikan pada kedua orang tuanya di hari kiamat suatu mahkota yang sinarnya lebih bagus dari pada sinar matahari di rumah-rumah di dunia. Maka bagaimana tanggapanmu terhadap orang yang mengamalkan ini,” Ustaz Syukri memetik kembali hadis riwayat Abu Dawud yang pernah dibaca sewaktu dalam kelas Al-Quran.

Ketika itu mereka sedang menekuni kitab At-Tibyaan fii Aadaabi Hamalatil Quran karangan Imam Nawawi. Udin tertegun. Udin menyeka air matanya. Wajah Ustaz Syukri direnung. Ada semangat menyelinap dalam lipatan hatinya. Biar dia masih bertatih membaca Kalam Allah. Biar dia tidak hebat seperti Kak Sarah dalam pelajaran. Biar sahabat-sahabat jauh meninggalkannya di belakang. Dia tidak akan putus asa.Dia akan mendalami bersungguh-sunggguh ilmu Quran dan mengamalkannya.

Dia mahu hadiahkan ayah mahkota itu. Dia mahu ayah miliki mahkota itu dan menghuni syurga Ilahi walau ayah tidak pernah menyelak lembaran Quran apatah lagi membacanya. Angin kembali berpuput mesra. Seolah-olah memujuk udin. Seolah-olah merestui impiannya.

KREDIT: WWW.ILUVISLAM.COM
http://hatiperantau.files.wordpress.com/2009/07/ayah-dan-anak.jpg?w=447&h=450

Monday, August 31, 2009

Minyak Naik Semula...



Kerajaan hari ini mengumumkan kenaikan harga petrol RON97 daripada RM1.80 kepada RM2.05 mulai esok.


Manakala harga petrol RON95 yang dilancarkan hari ini - bagi menggantikan RON92 - dijual pada harga RM1.80 seliter.


Kerajaan sebelum ini telah menyatakan bahawa harga petrol akan dinaikan pada 1 September.
Mei lalu, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata harga petrol gred premium RON97 akan naik 20 sen kepada RM2 seliter, manakala petrol gred rendah RON95 akan dijual pada harga RM1.75 seliter.


Bagaimanapun, kerajaan telah menambah lima sen lagi bagi harga kedua-dua gred tersebut.Hari ini, Ismail yang melancarkan petrol RON95 berkata, harga RON95 terpaksa dinaikkan lima sen berbanding RM1.75 seliter seperti yang diumumkan Mei lalu kerana harga pasaran minyak dunia yang berubah kini."Bagaimanapun harga ini adalah sama dengan harga minyak yang biasa dipakai pengguna sekarang iaitu RON97 (RM1.80 seliter). "Sepatutnya harga RON95 jika mengikut pasaran dunia ialah RM1.89 seliter, tetapi kerajaan tak mahu rakyat rasa ada kenaikan jadi ditetapkan kepada RM1.80 sahaja," katanya, lapor Bernama.


Ismail Sabri berkata kerajaan menganggar akan dapat mengurangkan tanggungan subsidi sebanyak RM420 juta setahun dengan pelaksanaan RON95 memandangkan harga subsidinya lebih rendah iaitu 38.81 sen seliter berbanding subsidi RON97 sebelum ini iaitu 42.72 sen seliter.Menurutnya lagi, petrol RON97 pula masih dikekalkan dalam pasaran sebagai produk premium memandangkan ada kenderaan yang memerlukannya terutama kenderaan berkuasa tinggi.


kredit:www.malaysiakini.com
p/s: minyak dulu naik.. pastu diturunkan.. pastu naik balik.. apa strategi mereka agaknya ek?? hmmm...

H1N1 meningkat!



Korban terbaru itu adalah seorang lelaki berumur 49 tahun dan bermasalah kesihatan hepar (hati).



Dia dimasukkan ke Hospital Melaka pada 13 Ogos kerana demam dan batuk selesema selama dua hari serta muntah.



Lelaki itu meninggal dunia pada 19 Ogos disebabkan oleh H1N1 dengan Sindrom Pernafasan Teruk Sistem Respiratori Strok(ARDS).



Dalam kenyataannya, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican berkata, sehingga jam 9 pagi ini, seramai 202 pesakit baru dengan gejala influenza-like illness (ILI) dimasukkan ke hospital untuk rawatan.Manakala 285 kes telah dibenarkan pulang. Ini menjadikan baki 1,515 pesakit ILI sedang dirawat di 97 hospital termasuk lima di hospital swasta.Daripada jumlah ini, katanya, hanya 280 pesakit (19%) yang disahkan positif H1N1.



Daripada kes yang disahkan H1N1, 44 dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) di mana lima kes merupakan kemasukan baru, sementara tujuh lagi kes keluar dari ICU. Daripada 44 kes yang sedang dirawat di ICU, 36 (82%) mempunyai faktor risiko. Pecahan kes mengikut faktor risiko adalah penyakit kronik (3), obesiti (12), kanak-kanak/bayi (7), post-natal/hamil (2), penyakit jantung (3), kegagalan ginjal (4) asma (3) dan immuniti rendah (2).



Memandangkan sesi persekolahan akan bermula, beliau meminta ibu bapa supaya memastikan hanya menghantar anak mereka yang sihat sahaja ke sekolah. "Manakala bagi anak-anak yang mengalami gejala demam atau batuk, dinasihatkan terus berehat di rumah sehingga benar-benar sembuh dan tiada lagi menunjukkan sebarang simptom. "Ini kerana anak-anak yang ada simptom masih berisiko untuk menularkan virus tersebut kepada rakan-rakan mereka yang lain," tegasnya.



kredit:www.malaysiakini.com

origami basic untuk membuat burung



hai semua! arini adalah hari untuk aku berkongsi bagaimana ingin membuat origami.. origami adalah salah satu seni tangan yang boleh dibuat sebagai cenderahati.. so.. hari ini kita buat burung kelicap k.. hehe.. semoga berjaya!

Ramadhan oh Ramadhan



Dengan nama Allah yang Maha Pemurah, Maha Penyayang. Segala lafaz pujian bagi Allah, Tuhan yang Menguasai sekalian alam. Maha suci Allah, Tuhan Pemilik ‘Arasy yang agung. Selawat dan salam ke atas semulia-mulia makhluk, Sayyiduna Muhammad sallallahu ‘alayhi wasallam, juga kepada ahli keluarga baginda yang mulia serta para sahabat baginda yang terpuji.

Ayuh, marilah kita sama-sama merafakkan kesyukuran ke hadrat Allah Subhanahu wa ta’ala kerana dengan keizinan-Nya kita masih lagi diberikan kesempatan untuk melalui madrasah hebat bulan Ramadhan yang mulia ini. Jika Allah Subhanahu wa ta’ala menghendaki untuk kita tidak lagi berkemampuan untuk memanfaatkan bulan Ramadhan ini, sudah tentu hal itu cukup mudah. Boleh sahaja kita diberikan kesakitan yang dahsyat yang dengan sebabnya kita tidak mampu berpuasa. Atau, mungkin sahaja kita ditimpakan kemalangan sehingga kita tidak lagi mampu berdiri untuk solat tarawih serta solat-solat sunat yang lain. Hampir setiap hari kita boleh membaca di dalam surat khabar, atau melihat di kaca televisyen berita tentang kematian melalui kemalangan dan sebagainya. Seharusnya hal tersebut memberikan kita satu pengajaran bahawa seandainya Allah menghendaki untuk menjadikan Ramadhan ini yang terakhir buat kita, maka pasti mudah sahaja untuk Allah mencabut nyawa kita. Justeru, sewajarnya kita bersyukur kepada Allah Subhanahu wa ta’ala atas kesempatan yang masih diberikan kepada kita ini.

Seterusnya, seharusnya kita mengambil kesempatan dengan sebaik-baiknya di bulan Ramadhan ini untuk mendapatkan ganjaran dan manfaat dengan sebanyak-banyaknya kerana ibadah puasa di bulan Ramadhan ini dijanjikan dengan ganjaran yang begitu banyak; sehinggakan, sesetengah para ulama menyatakan bahawa sesiapa yang tidak berusaha dengan bersungguh-sungguh membanyakkan ibadah di bulan Ramadhan bagi mengejar dan merebut manfaatnya, maka orang tersebut adalah orang yang bodoh.

Analoginya mudah: bayangkan, ada seseorang datang kepada kita menawarkan kepada kita wang tunai bernilai jutaan ringgit dengan syarat kita melakukan beberapa kerja mudah seperti memujinya, mengucapkan terima kasih kepadanya dan sebagainya. Nah, bukankah orang yang melepaskan peluang duniawi seperti itu, adalah orang yang bodoh. Maka, begitu jugalah orang yang melepaskan peluang mendapatkan ganjaran tidak terhingga yang disediakan melalui ibadah puasa di bulan Ramadhan yang mulia ini.

Hadith terbaik yang menceritakan kepada kita tentang kelebihan ibadah puasa di bulan Ramadhan adalah sebuah Hadith Qudsi yang dikeluarkan oleh Bukhari dan Muslim di dalam Sahih mereka masing-masing.

Daripada Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah sallallahu ‘alayhi wasallam bersabda (yang kira-kira bermaksud):

“Setiap amalan anak Adam itu baginya. Satu kebaikan dibalas dengan 10 ganjaran hingga 700 kali ganda.” Firman Allah ‘azza wa jalla: “Melainkan puasa, sesungguhnya ia adalah bagiKu dan Akulah yang akan membalasnya. Sesungguhnya dia meninggalkan syahwat, makanan dan minumannya semata-mata kerana Aku. Bagi orang yang berpuasa mendapat dua kegembiraan: kegembiraan ketika berbuka puasa dan kegembiraan ketika bertemu Tuhannya, dan bau mulut orang yang berpuasa lebih wangi di sisi Allah daripada bau kasturi.” (Dikeluarkan oleh Bukhari, Muslim, Ahmad, an-Nasa’I, Ibnu Majah, al-Darimi)

Di dalam hadith tersebut dijelaskan kepada kita bahawa setiap amal kebaikan yang dilakukan itu adalah untuk kita. Hal ini bermakna, setiap amal kebaikan itu, di hari akhirat kelak, akan menjadi ‘bekalan’ kita ketika dihisab. Di hari akhirat kelak, apabila ada seseorang yang pernah membuat kejahatan atau kezaliman ke atas seseorang, maka orang yang dizalimi atau disakiti itu akan datang kepada orang yang menzalimi atau menyakiti itu untuk menuntut haknya. Lalu, orang yang menzalimi itu akan terpaksa memberikan amal kebaikannya itu tadi kepada orang yang dizaliminya itu. Maka setiap amal kebaikan kita, akan kita jadikan sebagai ‘bayaran’ kepada orang yang pernah kita zalimi seperti orang yang pernah kita curi barangnya, pernah kita tebarkan fitnah atasnya, pernah kita umpat, keji dan sebagainya.

Kecuali puasa, kerana Allah Subhanahu wa ta’ala menyatakan dengan jelas bahawa puasa itu adalah bagi Allah, dan Allah yang membalasnya. Maka, amal kebaikan puasa tidak dibenarkan oleh Allah Subhanahu wa ta’ala untuk dijadikan sebagai tebusan terhadap kesalahan-kesalahan yang pernah kita lakukan di dunia ini. Mudah-mudahan, andaikata amal kebaikan kita yang lain kelak habis disebabkan banyaknya kejahatan yang kita lakukan, dengan sebab amalan puasa kita itu boleh menjadi penyebab untuk kita dimasukkan ke dalam syurga Allah.

Begitu juga dinyatakan di dalam hadith tersebut, bahawa bagi setiap amal kebaikan yang lain, kita akan diberikan ganjaran antara 10 ke 700 kali ganda ganjaran. Apabila seseorang daripada kita melakukan kebaikan, maka para malaikat akan mencatatkan kebaikan tersebut, bergantung kepada nilai ganjaran yang akan diperolehi berdasarkan kepada keikhlasan dan sebagainya.

Namun, bagi ibadah puasa ini tidak ada hadnya. Oleh sebab itu, tuan guru yang dikasihi, Syeikh Muhammad Fuad bin Kamaludin al-Maliki menyatakan bahawa ibadah puasa ini tidak dapat dicatat oleh para malaikat berapakah ganjaran yang hendak diberikan. Maka, ganjaran bagi ibadah puasa ini akan diberikan sendiri oleh Allah Subhanahu wa ta’ala dan oleh sebab itulah dinyatakan juga di dalam hadith tersebut, kegembiraan kedua yang akan diperolehi oleh orang yang berpuasa adalah apabila bertemu dengan Tuhannya kerana pada ketika itu ia akan diperlihatkan dengan ganjaran daripada ibadah puasanya. Inilah ganjaran eksklusif ibadah puasa di bulan Ramadhan ini.

Maka, untuk mendapatkan ganjaran yang hebat tersebut, perlulah kita bermujahadah dan memastikan kualiti ibadah puasa kita berada di tahap yang terbaik.

Ingatlah bahawa Rasulullah sallallahu ‘alayhi wasallam ada memberikan satu peringatan kepada kita bahawa di kalangan semua umat Islam yang berpuasa di bulan Ramadhan, begitu ramai sekali yang gagal mendapatkan apa-apa manfaat daripada kelebihan ibadah ini melainkan sekadar merasakan lapar dan dahaga.

Mudah-mudahan kita tidak termasuk di dalam golongan itu. Apa yang penting adalah kita memastikan kita memelihara semua arahan dan suruhan Allah Subhanahu wa ta’ala, dan membanyakkan bersabar. Hal ini demikian kerana sebahagian besar daripada amalan puasa itu adalah sifat sabar dan balasan bagi sifat sabar tiada batasnya. Sabar terbahagi kepada tiga jenis yakni sabar dalam mentaati perintah Allah, sabar dalam meninggalkan perkara-perkara yang diharamkan oleh Allah, serta sabar dalam menerima taqdir Allah yang perit dan menyakitkan.

Justeru, bagi memastikan kita mendapat kualiti ibadah puasa yang terbaik hendaklah kita bersabar dalam mengerjakan ketaatan kepada Allah Subhanahu wa ta’ala. Segala yang wajib hendaklah kita laksanakan dan segala yang haram hendaklah dijauhi. Bersabarlah dalam menghadapi keperitan rasa lapar dan dahaga, rasa lemah badan, serta apa-apa sahaja ujian dan dugaan dalam bentuk kesusahan, kesempitan, kerunsingan dan sebagainya yang mungkin dihadapkan kepada kita oleh Allah Subhanahu wa ta’ala dengan tujuan untuk menguji dan melatih keimanan kita. Hendaklah kita yakin dengan janji dan jaminan Allah Subhanahu wa ta’ala kerana janji Allah itu janji yang benar. Wallahu’alam.

kredit:www.iluvislam.com

Monday, August 17, 2009

Perkhidmatan Khat

Kalau nak bagi hadiah berbentuk khat, disini ada ditawarkan servis menulis khat untuk diberikan kepada orang yang tersayang.. mungkin boleh bagi nama; dan kami akan tuliskan. servis ni berharga rm25 tidak termasuk penghantaran pos laju. cenderahati ini dapat banyak pujian.. dan kami memberikan perkhidmtan yang bagus!

bersaiz A4 siap dengan bingkai berpenutup.



contact yazidsalikan di ajid87@gmail.com atau di 017-2294837

Sunday, August 16, 2009

Keselamatan H1N1



1.Amalan adab batuk yang baik
• Pesakit mesti amalkan adab batuk yang betul. Gunakan tisu atau sapu tangan apabila batuk atau bersin. Cuci tangan dengan sabun dan air atau bahan cuci tangan berasaskan alkohol. Buang semua tisu yang digunakan ke dalam tong sampah.

2. Jaga kebersihan diri

Pesakit dan semua ahli keluarga mesti mengambil langkah-langkah berikut:
• Kerap mencuci tangan dengan sabun atau air atau baham cuci tangan berasaskan alkohol.
• Keringkan tangan dengan tisu atau tuala yang berasingan untuk setiap ahli keluarga.
• Cuci peralatan yang biasa digunakan dan permukaan-permukaan yang kerap disentuh dengan menggunakan bahan pencuci yang biasa terdapat di rumah.

3. Jangan kongsi peralatan peribadi

• Jangan berkongsi peralatan peribadi.Peralatan seperti pinggan-mangkuk dan kain seperti tuala, cadar dan selimut tidak boleh dikongsi oleh ahli keluarga pesakit. Semua barangan ini perlu dicuci dengan sabun dan air.

4.Menjarakan diri (social distancing)
• Pesakit dinasihatkan supaya tidak meninggalkan rumah sehingga mereka sembuh, lazimnya selama 7 hari.
• Pesakit seboleh-bolehnya diminta tinggalkan di bilik berasingan.
• Ahli keluarga, khususnya yang cenderung mendapat komplikasi (khususnya ibu hamil) seboleh-bolehnya hendaklah menjarakkan diri daripada pesakit (sekurang-kurangnya satu meter) untuk menggelakkan jangkitan.
• Sekiranya pesakit keluar rumah (contohnya mendapat rawatan) beliau hendaklah memakai penutup mulut dan hidung (mask), mengamalkan adab batuk yang baik dan kerap memcuci tangan.


Panduan menilai tahap kesihatan diri di rumah

Secara umumnya demam selsema boleh sembuh dengan sendiri. Namun begitu, anda perluSEGERA mendapatkan rawatan di hospital jika demam serta batuk atau sakit tekak, DAN mempunyai sekuarang-kurangnya satu gejala berikut:

1. Sukar benafas.
2. Batuk berdarah atau kahak berdarah.
3. Sakit dada berterusan.
4. Kerap cirit birit atau muntah yang kerap, atau kedua-duanya.
5. Demam berterusan melebihi 3 hari ataupun demam berualang selepas 3 hari pulih.
6. Berkelakuan ganjil, celaru, kurang responsive kepada rangsangan, sawan.
7. Penig bila berdiri.
8. Kurang kencing.


Munajat

Ya Allah.. ampunkan dosaku... setiap apa
yang ku lakukan kadangkala tanpa sedar aku membuat apa yang Engkau larang..

wahai rakan-rakanku, bermunajatlah kamu kepada Allah.. di kala waktu sepertiga malam... dekatkanlah hati kita padanya.. tanah sentiasa menanti kita.. adakah kita sudah cukup amalan.. sempena kehadiran bulan ramadhan ini, hendaklah kita sama-sama memperbanyakkan ibadah.. menggunakan sepenuhnya masa untuk membaca al-quran.. dan perkara2 yang dituntut... semoga kita sentiasa di bawah jagaanNya dari seksa api neraka..amin..



Kehilangan Artis Tempatan








































innalillahiwainnailaihirojiun...

sekarang banyak artis2 tempatan telah banyak meninggalkan kita.. baru2 ini, kehilangan artis solo kumpulan nasyid Rabbani, Allahyarham Ustaz Asri, mendiang param, Allahyarhamah Yasmin Ahmad, Allahyarham loloq dan ramai lagi. Kehilangan artis dari dunia tempatan membuatkan peminat2 berasa sedih. kehilangan mereka juga kadangkala membuatkan kita terasa yang ajal akan datang bila2.. oleh itu, kita hendaklah bersedia dalam apa jua keadaan terutamanya dalam hal menambahkan pahala dan mengurangkan dosa.. sesungguhnya setiap yang bernyawa akan merasai kematian.. oleh itu, mari sama2 kita menyedekahkan alfatihah kepada mereka yang tiada lagi di muka bumi ini..

Alfatihah...

Belajar Masak Sphagetti dari myresipi.com


ok..kali ini sebenarnya ambil resipi ni dari myresipi.com.. lapar plak tengok sphagetti yang mencairkan ni.. hui.. kawan2 ku juga ada yang buat benda ni.. so, aku bercadang nak buat sendiri r.. dan mungkin disini aku dapat berkongsi dengan korang semua..





Bahan-bahan ( 6 orang )

  • 500 gram spaghetti (sepeket)
  • 500 gram daging lembu cincang
  • 200 ml susu
  • 1 labu bawang besar kuning – dicincang halus
  • 1 ulas bawang putih – dicincang halus
  • 1 tin sedang tomato puri
  • 4-5 tomato segar ranum - didadu
  • 1 batang carrot – didadu kecil
  • 2 batang celery – didadu kecil
  • 1 tin cendawan butang – dihiris (optional)
  • 1 kiub stok daging lembu (optional)
  • 1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs
  • Sedikit garam dan gula secukup rasa
  • 3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)
  • 2 sudu besar butter
  • Parutan keju parmesan – untuk menghidang
  • NOTA : Semua bahan bernota optional tidak ada dalam resipi asal authentic Italian Bolognese. Tapi boleh ditambah ikut citarasa.
  • NOTA : Resipi asal juga ada masuk 200ml red wine. Saya selalu gantikan dengan prune juice kalau ada bahan kat rumah. Tapi kalau tak ada I tak masukkan pun, ok juga rasanya, tak banyak beza.

Cara-cara

  1. Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.
  2. Sos Bolognese : Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak zaitun,masukkan butter dan kacau. Bila butter cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.
  3. Masukkan daging cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan.
  4. Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.
  5. Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih, kacau selalu. Bila nampak semua susu telah diserap daging, masukkan tomato puri dan tomato segar. Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah. Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur.
  6. Masukkan herba, kiub (jika guna), garam dan gula secukup rasa.
  7. NOTA : Jika guna kiub, bagi saya tak masuk garam pun takpe sebab dah masin. Gula cume perlu 1/4 sudu teh saja sebab susu telah memaniskan sos. Again, mesti dirasa dan timbang sendiri masam, manis dan masin sos.
  8. Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat.
  9. Boleh hidang dengan parutan keju parmesan.
  10. NOTA : Orang Itali secara tradisi, merenih sos Bolognese sampai 4 jam! Kalau nak jimat gas, 2 jam pun dah cukup lama hehe. Saya cuma renih 1 jam kali ni, sos jadi pekat dan menyalut spaghetti dengan cantik sekali. Dan yang penting, rasanya authentic Italian!

seks = cinta?



adakah seks sama dengan cinta?

kebiasaannya mereka yang mahukan cinta adalah kerana seks.. adakah pernyataan ini betul?

cinta adalah perasaan ikhlas seorang yang menyayangi kekasihnya. cinta tidak boleh dijual. dan cinta tidak boleh dibeli. pernyataan ini adalah benar kerana, jika cinta mudah dibeli dengan mata wang contohnya, maka cinta itu adalah akan bertahan jika ada mata wang sahaja. jika tiada mata wang, maka hilanglah cinta.

cinta yang diluahkan hendaklah di uruskan dengan berhati, maksud saya, kita hendaklah melihat kepada 4 perkara sebelum menyintai seseorang

1. kecantikan
2. keturunan
3. harta
4. agama

sebenarnya apa yang lebih penting antara keempat empat pernyataan tersebut?

kecantikan? keturunan? harta? agama?

jika kita lihat pada kecantikan, sebenarnya ia adalah penting yang. tetapi jika kita hanya fokus cinta = kecantin, maka cinta akan hilang bila kecantikan hilang iaitu setelah lanjut usia.

keturunan; jika keturunan menjadi kayu ukur untuk bercinta, ia adalah penting kerana, untuk mewujudkan keluarga yang bahagia dan baik sepanjang zaman, pemilihan keturunan adalah sangat penting agar ianya membuahkan benih yang beriman dan bertaqwa.

harta; ini juga amat penting. jika bakal suami tiada harta, bagaimana ingin menanggung anak dan isteri?? oleh itu, bakal suami hendaklah sentiasa mempunyai harta. bakal isteri, jangan hanya melihat kepada harta semata-mata, malah hendaklah turut serta mencari rezeki bersama-sama apabila berkahwin nanti. bakal isteri juga janganlah memilih bakal suami yang kerjanya tidak tetap, hanya ada rupa tapi hapak pon takdak.. bahaya!

agama; agama memainkan peranan yang penting bagi memilih pasangan untuk bercinta. kebanyakan mereka yang bercinta adalah menurutkian hawa nafsu dan menolak agama bulat2. islam tidak menghalang umatnya bercinta tetapi ia hendaklah berlandaskan agama dan hukum hakam. sebelum kahwen , batasilah perhubungan. kerana apabila berdua di tempat2 sunyi, maka akan ada makhluk ketiga iaitu syaitan. perempuan hendaklah mencari suami yang soleh dan yang bertanggungjawab. suami adalah sangat penting dalam pembentukan sesebuah keluarga. jika suami mempunyai agama yang elok, insyaallah keluarganya akan bahagia dunia dan akhirat. lelaki pula hendaklah memilih pasangan yang boleh membantunya dari segi agama seperti membantu untuk membentuk anak dan membentuk keluarga. jika pasangan yang bercinta mempunyai pegangan agama yang kuat, insyaallah, semua urusan akan berjalan lancar.

disini kita dapat lihat yang agama sangat penting dalam perhubungan antara lelaki dan perempuan. oleh itu, saya menyeriu kepada diri sendiri dan kawan2, agar bercinta hendaklah seikhlas hati. dan bukannya kerana nafsu.

jumpa lagi di post akan datang! bye..

H1N1


penyakit sentiasa datang.. sekarang ni penyakit H1N1 yang melanda.. semua makin risau kerana virus tersebut dan membunuh lebih 50 orang di Malaysia.. H1N1 merupakan penyakit yang asalnya merebak di mexico tetapi akhirnya telah merebak hampir ke seluruh dunia.. yang menakutkan tu adalah ia menyerang mereka yang lemah imunisasi badan.. jgn disangka mereka yang kuat diluar tetapi didalam siapa yang tahu.. antara yang kene adalah mereka yang menghidap penyakit asma, dan kebanyakannya kanak2.. rakyat Malaysia hendaklah selalu berdoa agar sentiasa sihat dan sentiasa mengamalkan air masak yang banyak dan memakan buahan serta sayuran.. ia dijangka dapat menentang virus tersebut..

ibuku tekah membelikanku satu produk kesihatan yang mengandungi colostrum yang merupakan susu awal lembu.. sebenarnya colostrum penting untuk kita punya imunisasi badan swaktu kecil.. kalu ada baby yang dapat penyakit waktu awal kehidupannya, mungkin kurang dapat susu awal ibu.. ramai yang nak cuba produk ni.. sangat bagus.. antara khasiat yang ada pada colostrum ni adalah melambatkan osteoporosis.. ini sudah bagus.. so, apa yang aku harapkan adalah...

1. pakai mask bile g ke tempat2 awam
2. byk minum air masak
3. byk makan buahan dan sayuran
4. terus g kelinik bila ada tanda2 H1N1